Máltai Lovagavatás (KMFAP) 2008. november 8.
 

A Rend vezetőinek és kíséretének azonban még nem ért véget a pénteki nap, sőt mondhatnánk most kezdődött csak igazán a lovagavatást megelőző esemény, a Lovagi Gyűlés és a "Watch of Arms". Este hatkor ugyanis már Budapesten, a várbeli Fortuna étterem pincéjében "havi rendszeres lovagklubunk állandó helyszínén" gyülekeztek a lovagjelöltek és ajánlóik. Miután estére megérkeztek Magyarországra a lovagrend külföldi vezetői és magas rangú tisztségviselői, miniszterei, államtitkárai is, tekintélyes létszámú részvétel mellett, Cosmelli herceg és Popper miniszterelnök üdvözlése után megkezdődött a posztuláns diplomák átadása a másnap szombaton avatandók részére. Sorban járultak a rendi állam legmagasabb rangú vezetői elé, hogy egyrészt személyesen is bemutatkozzanak, megismerkedjenek egymással, másrészt átvegyék az avatásukat jóváhagyó  okiratot.  Később, szokás szerint a nagymester beszélt a rend történelméről, hagyományairól, s tájékoztatta a posztulánsokat a rend jelképeinek eredetéről, jelentéséről, mai ,használatáról. Régen a lovagjelöltek az avatásuk előtti éjszakán virrasztottak, fegyverüket tisztogatták, elmélkedtek, megtisztították lelküket, s felkészültek a másnapi fontos eseményre. Erre emlékeztetve,  a Nagymester kérte a lovagjelölteket, hogy ők is rövid meditációval, elmélkedéssel vizsgálják meg önmagukat, úgy mint elődeik több száz év óta mindig is így cselekszenek.

Ezután a Fortuna étteremben következett az ünnepélyes vacsora, ugyancsak a hagyományoknak megfelelően. Egyébként ez az avatás előtti találkozó és vacsora azért is hasznos és szükséges, mert a jelöltek megismerhetik későbbi lovagtársaikat, a Lovagrend vezetőit, s nem az avatáskor történik ez meg.

S eljött a nagy nap, november 8. szombat. A lovagavatás délben kezdődött, s mintegy három órán keresztül tartott.

Este pedig a szokásos, elegáns lovagi bál várt a résztvevőkre. Mint azt már korábban említettük a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége évente két alkalommal tart avatási szertartást, tavasszal és ősszel, amelyekre szerte a világból érkeznek a lovagjelöltek, lovagok és vendégek. Most sem volt ez másként, hiszen a résztvevők a világ 25 országából érkeztek.

A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett ceremónia mind külsőségeiben, mind tartalmában nagyszabású, látványos ünnepség, s bizony szerencsések azok a turisták akik ebben az időben jönnek kastélylátogatásra, mert rendkívüli  plusz látványosságban lehet részük, még ha a szertartáson nem lehetnek jelen.  A főbejárat előtt sorakozott fel a lovagrend lovas díszegysége Kertész Ferenc, a Lovas gárda parancsnoka - leendő ciprusi lovag- vezetésével. Húsz díszruhába öltözött lovas díszsorfalat állva, lovagi tiszteletadással fogadták a díszvendégeket, a diplomáciai testületek képviselőit a Lovagrend és a Rendi Állam vezetőit, akik VIP konvojban, rendőri felvezetéssel érkeztek a kastély elé. S miközben a kastély előtt zajlik a parádé, a fekete szmokingba öltözött posztulánsok izgatottan készülnek a bevonulásra, az erre a célra kijelölt helyiségekben, (ott ahol valaha a XVIII. és XIX. század történelmi személyiségei többször megfordultak) Sir Gyenes Levente a nagykereszt lovagja, protokollfőnök vezetésével. Kettes sorokba rendeződtek az avatandók, mögöttük a lovagok és dámák következtek, majd a zászlók, avatási kardok hordozói foglalják el helyüket, apródok kíséretében, s a bevonulási menet végén a miniszterek, a rendi állam vezetői, elöljárói, növekvő rangsorban. Rövid séta az udvaron, s máris a kastély lépcsőházában jár a menet a díszterem felé. Ahol a meghívott vendégek már izgatottan várják az avatás kezdetét, miközben hallgatják az ifjú zenészek gyönyörű játékát. Szigorúan protokolláris rendben foglalják el helyüket az érkezők.

Rendünk elismerése, hogy szép számban tisztelték meg a jeles eseményt diplomaták, diplomáciai tisztviselők. A diplomácia testületből megjelent többek között Őexcellenciája Suha György úr, a Gambiai Köztársaság Bécsbe, az ENSZ szerveihez akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és felesége;  Őexcellenciája Adeola Obileye asszony, a Nigériai Köztársaság Budapestre akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és férje;  Grace Ramirez Mora asszony, az Ecuadori Köztársaság Budapestre akkreditált másodosztályú titkára, ideiglenes ügyvivő és férje;  Joaquim Pereira de Sousa úr, az Angolai Köztársaság Budapestre akkreditált első követségi tanácsosa;  Gulyás Gáspár úr, a Gambiai Köztársaság Bécsbe, az ENSZ szerveihez akkreditált minisztertanácsosa;  Mihaela Pop asszony, Románia Budapestre akkreditált másodosztályú titkára; Eugenio Caligiuri úr az Egyenlítői-Guineai Köztársaság Bukarestbe akkreditált tiszteletbeli főkonzulja; valamint Entz Péter Boldizsár úr, a Ghánai Köztársaság Budapestre akkreditált tiszteletbeli főkonzulja. (Ez a hangsúlyos afrikai, dél-amerikai diplomáciai jelenlét többek között annak tudható be, hogy rendünk e területeken ápol szoros kapcsolatokat ezen országokkal.)

 A diplomaták után érkeztek a zászlók és az avatási kardok majd megkezdődött az ünnepség. Az avatás kezdetével a Nagymester Ferenc József császár és király trónusán ülve üdvözli a megjelenteket. Tőle jobbra, s balra fél karéjban, két sorban ülnek a rendi állam vezetői, tisztségviselői, az ökumenikus tanács tagjai, társrendek vezetői.
A kötelező bemutatások és az üdvözlő beszéd után megemlékeztünk Lovagrendünk elhunyt tagjairól az Ave Maria zenéjét hallgatva. Majd Nagymesterünk fontos "a kormányunkat érintő" bejelentést tett:
  Sir Nagy Károly Andrást, GCKM külügyminiszterré
  Sir Pánczél Zoltánt, KM - gazdasági miniszter-helyettessé nevezte ki.

A Nagymester jelöltekhez szóló beszéde elhangzása után az avatási rekvizitumok megáldása következett az Ökumenikus Tanács tagjai által. És ezzel kezdődik az avatási ceremónia. A jelölt, Gyenes Levente kíséretében először egy kis asztalnál aláírja esküjét, megcsókolja a Lovagrend történelmi máltai zászlaját, majd a Nagymester előtt lévő imazsámolyra térdel. A rituális szövegek után a nagymester kardjával lovaggá üti a jelöltet, ezt követően felkötik nyakkeresztjét és vállára borítják a máltai vörös köpenyt. Az avatás alatt bal vállára helyezett kézzel a jelölt keresztapja, keresztanyja, vagy mindkettő áll. Csókkal üdvözlik a vezetők a friss lovagot, majd ő ezután elfoglalja helyét az első sorban.
A mostani alkalommal tizenkét máltai lovag avatására került sor!
Az avatási ceremónián
a tizenkét lovagjelöltből - érdemeik elismeréseként -
két magas rangú személy Nagykereszt Lovagja kitüntetést kapott a Jeruzsálemi
Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége
Nagymesterétől, Cosmelli hercegtől.

Kitüntetettek:

Joao Bernardo de Miranda, Angola ex-külügyminisztere, valamint
Nedeljko Gardashevich - a Pro Concordatia Populorum Rend nagymestere.

A Nagymester Montenegró egyik  ősi nemesi családjából származik.

A kitüntetések után  először a kettős, orosz-magyar állampolgárságú Andrej Schleining urat, a Pro Concordatia Populorum Rend nagykancellárját ütötték lovag nagytisztté, utána Dr. Fürstner József Zsolt fogorvos következett, (keresztapja: Dobó György KM), majd a svéd Carl Fredrik Claesson Grill (k.a: Sir Eric van de Wall KCM). Őt követte a román mikrosebész Mihail Edmond Ionac (k.a: Pánczél Zoltán KM) majd az olasz bíró, Francesco Carlo Ivaldi (k.a: Popper György GCKM) térdelt a nagymester elé. A sokáig az Egyesült Államokban élő üzletember, Kenyeres Zsolt lett a hatodik lovag, (k.a: Koszta Nicolas KM), utána a szintén magyar üzletember Pintér Ferenc (k.a: Klement Tibor KM) következett. A következő jelölt szintén magyar volt, Stangl Péter üzletember, marketing manager (k.a: H.G. Popper György KGC). Az erdélyi születésű Szász Attila üzletember, keresztapja Sir Pánczél Zoltán KM volt, míg Vogronics László üzletember avatása zárta a máltaiak sorát (k.a: Sir Dévai Kovács Gyula KCM).
      A szertartás második részében a Szuverén Ciprusi Rend ("Kard és Csend lovagjai") két ciprusi lovagot avatott, a szlovákiai Ladislav Házik-ot az IBSSA tagját (keresztanyja: Lady Macsári Erika) és Kertész Ferencet, a Ciprusi Gárda lovas díszegységének ezredesét (keresztapja: HG. Popper György KGC).  Ezután következett az előléptetések és kitüntetések átadása. Lovagparancsnokká (KCM) léptek elő: Sir Bánó István Miklós, Sir Pánczél Zoltán, Sir Schmuck Andor és Sir Niklós András. Lovag nagytiszt (GOKM) lett Sir Milesz Sándor. Kitüntették Sir Schváb Zoltán lovagparancsnokot (Dicsőségért Érdemrend) és Lady Popper Annát (Dicsőségért érdemrend Arany fokozat).


 A ceremónia alatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagyon tehetséges növendékei (6 fő) szolgáltatták a zenei aláfestést Králik János Liszt Ferenc díjas zongoraművész vezetésével. Az avatás végén az ünnepélyes kivonulás, majd közös fotózás és fogadás következett a barokk teremben. Körülbelül délután ötkor hagyta el az utolsó szervező is a gödöllői kastélyt, s bizony igyekeznie kellett a "sereghajtónak", hiszen alig két és fél órája maradt, hogy felkészüljön az esti bálra.