I. Orosz Bál Budapesten Lovagok (KMFAP) részvételével
 

Nagy sikerrel rendezték meg Budapesten 2009. április 5-én az I. Orosz Bált. A szervezés kezdetekor sokan fenntartással fogadták a rendezvény gondolatát, az orosz vállalatvezetők és üzletemberek nem tudták elhelyezni megszokott életükben ezt a lehetőséget, ezért tartózkodóan reagáltak a meghívásra. Most, a bál után csak azt üzenhetjük: aki nem volt ott, sajnálhatja, mert egy szép estét és gazdag programot szalasztott el



- Eleinte én voltam az egyetlen, aki tudtam, hogy nagyon szép és elegáns lesz ez a bál - jegyezte meg Rózsa B. György, a bál ötletadója és megvalósítója. - Majdnem 100 bált rendeztem az elmúlt 15 évben, van tapasztalatom, éreztem, hogy képes leszek a megvalósításra.
Az eredmény önmagáért beszél. A szervezők a magyar főváros legszebb báltermébe hívták a vendégeket. A gyönyörű márvány padló, a csillárok, freskók, díszítések rendkívüli eleganciát adtak a rendezvénynek. A háromféle menüsor összeállítása fenséges ízeket sorakoztatott fel, a francia főszakács például olyan szoljanka levest főzetett, hogy a legkritikusabbak is elismeréssel tapsolták meg a vacsora végén a vendégek előtt felsorakozott szakács-cukrász csapatot. A Kremlyovskaya vodka - ez volt a bál hivatalos itala - jó ütemben fogyott, különösen azok után, hogy az egyik orosz vendég megtanította a pincérnek, mi vodkában az orosz mértékegység ...
Budapest legjobb party-zenekara - Netti és a Holländer Band - nem szokott orosz zenét játszani, mégis, erre az alkalomra olyan egyveleget állítottak össze, hogy a vendégek nyíltszíni tapssal fogadták a produkciót. A két orosz énekes - Mihail Szvetlov, aki kifejezetten erre az estére érkezett Magyarországra és Angéla, aki Budapesten telepedett le és vált a helyi orosz közönség kedvencévé - igazi oroszos hangulatot teremtett a régi és az új dalok széles repertoárjával. Az est fénypontja kétségtelenül a magyar hegedűvirtuóz, Mága Zoltán volt aki társai, az "Angyalok" közreműködésével előbb orosz, majd magyar és más nemzetek szerzőinek műveit tolmácsolta olyan sikerrel, hogy a közönség állva tapsolta a produkciókat. A művész a klasszikus zenéről átváltott a szórakoztató tánczenére és megtáncoltatta a bál közönségét.

A vendégek a számukra megfelelő termek között válogathattak. A foyer volt a halk beszélgetések helyszíne, a szivarszalonban zongora szólt, a vendégek körbeállták a hangszert és úgy énekeltek, a szivarteszt mellett pedig az Ararát konyakból tartott kóstoltatást a gyártó magyarországi képviselője. A két terem között jósasszonyhoz álltak sorba a vendégek, de a várható érdeklődésre tekintettel nem is egy, hanem két jósnő érkezett a bálra és az oroszokkal a teraszon foglalkozott a másik "jövőbelátó". A teraszt egyébként karosszékekkel és heverőkkel, valamint könyöklőkkel (magas kerek asztalokkal) rendezték be, ez volt a társasági élet másik centruma. Itt dolgozott egyébként az a művész, aki portrét készített a vendégekről - ollóval. Kivágta őket és keretbe foglalva adta át nekik az ajándékot.


Régen nem látott barátok találkoztak egymással, új ismeretségek születtek. A bálon jelen volt Sir Prof. Popper György és felesége Lady Anna, akik egyébként beszélnek oroszul is. Jelenlétük szinte természetes, hiszen a lovagrend történetében, fennmaradásában,  meghatározó szerepe volt I. Pál orosz uralkodónak, egykori nagymesterünknek.
Alkalom volt találkozni az Orosz Kereskedelmi Képviselet közvetlenül a bál előtt kinevezett vezetőjével és az Orosz Kultúra igazgatójával is. Magánemberként a külügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium munkatársai is jelen voltak, mint ahogy a K&H Bank, mint támogató, vagy az EXIMBANK vezetői és munkatársai is ott voltak a vendégek között. Láttunk magyar parlamenti képviselőt is és jelzésértékű, hogy a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary Zrt.) vezető munkatársai is megjelentek a rendezvényen (Magyarország 2. legnagyobb külkereskedelmi partnere lett 2008-ban Oroszország). Szinte természetes, hogy olyan cég is támogatta a bált (VOLÁNPACK), amely régóta jelen van az orosz piacon.

Jó volt részt venni ezen az Orosz Bálon még akkor is, ha többségében magyarok voltak a vendégek. Talán majd jövőre megfordul az arány... Az is lehet, hogy nem túlzás, amit valaki a bálon megfogalmazott: a budapesti orosz társadalmi élet csírája volt ez a bál!