A Máltai Lovagrend (KMFAP) és a Római Sas Rend magyar vakcinával segíti az Ebola sújtotta országokat
 

 

Jelentős megállapodás született 2014. november 6-án a Magyar Tudományos Akadémia épületében Dr. Bertók Lóránd professzor, valamint Prof. Popper György úr – a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) miniszterelnöke, a FEMERAID alelnöke – között arról, hogy a Máltai Lovagrend nemzetközi humanitárius és egészségügyi segélyszervezete, a FEMERAID International a jövőben használja a TOLERIN nevű magyar vakcinát az Ebola vírusfertőzés sújtotta területeken, a fertőzés megelőzése és kezelése céljából.

Dr. Papp LehelAz eseményen jelen volt továbbá Dr. Horváth István mikrobiológus professzor, Nagy János – a Római Sas Rend vezetője, Dr. Papp Lehel György – a Szenátus Egészségügyi Hivatalának vezetője, sebész, balesetsebész, ortopéd- és plasztikai sebész szakorvos, valamint Mihályi György – a Bertók Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A megegyezéssel a Rendek jelentősen hozzájárulnak az Ebola járvány elleni nemzetközi küzdelemhez. Dr. Bertók Lóránd professzor első felajánlása 150 adag Tolerin oltóanyag volt.

Dr. Bertók Lóránd professzor, a „Fodor József” Nemzeti Közegészségügyi Központ, valamint a „Frederic Joliot-Curie” Nemzeti Sugárbiológiai és Sugár-higiénés Intézet kutatója, 35 éve kezdte ilyen irányú kutatásait és 1980-ban publikálta első pozitív eredményeit. Azóta több száz publikációja jelent meg e tárgyban.

A kiváló kísérleti eredmények alapján a Tolerin nevű magyar hatóanyagot 350 sebészeti betegen és egy AIDS-es betegnél alkalmazták. A szakértők szerint az Ebola megbetegedésből való gyógyulás nemcsak az orvosi ellátás minőségétől függ, hanem nagy mértékben attól is, hogy milyen erős a beteg szervezetének immunválasza. A Tolerin injekció használata nagyon ígéretes az egészségügyben dolgozók megbetegedésének megelőzése, sőt az ebolások gyógyítása, valamint a műtétek esetén fenyegető szepszis elkerülésében. A világon ma még nincs engedélyezett Ebola elleni oltóanyag, de ha már lesz, akkor is nagy horderejű lehet a TOLERIN alkalmazása, mivel erősíti az immunrendszert és nagyban fokozza az Ebola elleni oltóanyag hatását.

Milyen szer a TOLERIN?

A TOLERIN-t egy kiemelkedő tudású magyar kutató orvoscsoport fejlesztette ki néhány évvel ezelőtt és azóta számos állatkísérlet és több száz emberen végzett kísérleti alkalmazás bizonyítja hatását és kiváló tulajdonságait.

A vakcina nagy mértékben erősíti a szervezet immunrendszerét, így akit beoltottak, az sokkal védettebbé válik mindenféle fertőző betegséggel szemben és a fertőzöttek esetében is jelentősen növeli a túlélés esélyeit.

A jelenleg érvényes nemzetközi (ENSZ, WHO, stb.) szabályok értelmében minden olyan járvány esetén, amelynek jelenleg nincs hivatalosan bejegyzett ellenszere, minden olyan szer alkalmazható, amely növeli a gyógyulás esélyét és csökkenti a fertőzés lehetőségét. Ebből az alapgondolatból kiindulva kereste meg Lovagrendjeinket, a KMFAP-ot és a Római Sas Rendet az orvoscsoport és a TOLERIN képviselői és kérték segítségünket, hogy juttassuk el a Tolerint az Ebolával fertőzött területekre, hogy elsősorban a betegekkel érintkező orvosok és nővérek esetében alkalmazzák.

500 adag oltóanyagot ajánlottak fel térítésmentesen. Ebből az első 150 adagot kijuttattuk Angola fővárosába, Luandába, a FEMERAID International Afrikai főhadiszállására, ahova a magyar vakcina 2014. december 5-én érkezett meg.

Ebből 30 adagot a FEMERAID International Afrika orvosai és ápolói kapnak, akik Ebolával fertőzött betegek evakuálását is végzik szakmai munkájuk során. Lényeges kiemelni, hogy egyedül a FEMERAID Afrika szervezete rendelkezik abban az afrikai térségben két olyan izoláló kabinnal, amellyel Ebolával fertőzött betegeket biztonságosan lehet repülőgépen szállítani. 100 adagot az egyik legfertőzöttebb országba, Sierra Leonéba juttatnak el, amelyből 70 adagot az egészségügyi dolgozók kapnak, 30 adagot pedig az Ebolával fertőzött betegek.

A Máltai Lovagrendnek (KMFAP) Angola mellett további afrikai országokkal van diplomáciai kapcsolata, nagykövetségi szinten, köztük Sierra Leonéval.

A FEMERAID Afrika szervezet folyamatos kapcsolatban áll az Ebola elleni küzdelemmel foglakozó nemzetközi orvos csoporttal és az azt vezető amerikai orvosokkal. 20 adag Tolerint az angolai fővárosban, Luandában, a KMFAP által alapított Szepszis Elleni Szervezet orvosai kapnak, a hasi műtéten átesett betegek állapotának erősítésére. E szervezet néhány éves fennállása óta jelentős eredményeket ért el a szepszis miatti halálozások csökkenése terén és a TOLERIN alkalmazásával további javulást várnak a fertőzések visszaszorításában. Azért is jelentős a két Lovagrend segítsége, mert közreműködésükkel mindössze 3 hét alatt jutott el az oltóanyag a célállomásokra, miután több mint egy éven keresztül sikertelenül próbálkoztak ezzel más szervezetek. Reméljük, hogy hamarosan jó tapasztalatokról és eredményekről számolhatunk be az afrikai alkalmazások kapcsán.

A sikeres oltóanyag adományozási akció lebonyolításában külön kiemelendő Dr. Papp Lehel György főorvos, a nemzetközi kapcsolattartásért felelős magyar orvos közreműködése, aki a közelmúltban kapta meg kinevezését a KMFAP orvosi kamara titkári és a FEMERAID International orvosi koordinációs igazgatói pozíciójára.

2015. január 6.

Az oltóanyag adományozásról több oldal is beszámolt:

http://www.weborvos.hu/hirek/magyar_kiserleti_oltoanyag_erkezett_angolaba/219553/

http://iszolnok.hu/2014/12/10/magyar-oltoanyag-afrika-egeszsegeert/

http://www.weborvospro.hu/cikkek/gyorshir/magyarkiserletioltoanyagerkezettangolaba.html