Máltai Lovagavatás (KMFAP) 2007. november 16 - 17.
 
November 16-án délután vörös köpönyeges,  fehérkeresztes lovagok érkeztek kisebb csoportokban a gödöllői Grassalkovich kastélyba, különleges látványosságot szolgáltatva az ide zarándokló szépszámú turistának közkedvelt királynénk, Sissi egykori lakóhelyén. A dísztermet gyönyörűen feldíszítették, fellobogózták  a ceremónia kezdetére, a földszinti hátsó társalgóban pedig izgatott, többnyire sápadt arcú, elegáns toalettű hölgyek és szmokingos urak - a dáma- és lovagjelöltek - készültek életük egyik meghatározó eseményére.

A korábban avatottak véleménye megegyezik abban, hogy a lovagjelöltekre nem mindennapi pillanatok várnak. Maga a szertartás, illetve a karddal történő felavatás az utólagos vélemények alapján eddig szinte mindenkiből pozitív sokkhatást váltott ki. Az avatás előtt a készülődők általában nem sejtik, hogy rövidesen milyen katartikus élményben lesz részük, de ez nem is baj, hiszen a hölgyek  így is épp eléggé el vannak foglalva olyan apró, de fontos dolgokkal, mint például a toalett rendezés, és a sminkpótlás a hölgyek, illetve egy csokornyakkendő megregulázása az urak részéről.
A hátsó  teremben eközben már a rend vezetői gyülekeznek, s készülődnek az ünnepélyes  bevonuláshoz. Fent, a díszteremben az izgatott hozzátartozók már elfoglalták helyeiket, csak az első két sor szabad, ahova majd az avatandók ülnek, no meg üres még  a szemközti  trónus  a karosszékek karéjában: itt találhatóak a rend nagymester-régensének, valamint a miniszterelnöknek és a minisztereknek a helyei.
Fél négykor a Terézia Kvartett bevonulási zenéjére kezdődött meg az ünnepélyes avatási ceremónia. A bevonulást a dáma-, és lovagjelöltek kezdték, őexcellenciája Sir Gyenes Levente, a nagykereszt lovagja, a humanitárius ügyek miniszterhelyettese, a rend protokollfőnöke, Gyömrő város polgármestere vezetésével. Őket a lovagrend különböző nemzetiségű dámái és lovagjai követték, majd a Máltai Hórusz Szerzetesrend tagjai érkeztek.

A továbbiakban a ceremóniamester, Lady Popper Anna grófnő név szerint üdvözölte az érkező notabilitásokat, akik közül elsőként őexcellenciája Horatio de Foseca Purvis úr, Sao Tomé és Principe nagykövete lépett a terembe,  Fodros Istvánnal, Sao Tomé és Principe Magyarországon akkreditált tiszteletbeli konzuljával
együtt. Őket a rendi állam kormányának tagjai követték, a tisztségviselők a trónus bal karéjában lévő székeken foglaltak helyet.

Utánuk őexcellenciája dr. Fábián Péter lovag, a kábítószermegelőzési- és sportügyek államtitkára, majd őexcellenciája dr. Alexandr Cach cseh lovagparancsnok, a humanitárius ügyek miniszterhelyettese következett, utánuk őexcellenciája dr. Constantin Buzatu, a nagykereszt lovagja, a humanitárius ügyek román miniszterhelyettese lépett a terembe. Olaszországból jött az avatásra őexcellenciája Paolo Cupido lovag, a szociális ügyek infrastruktúrájának minisztere. Őt kollégája, őexcellenciája Pintér József, lovag nagytiszt, a technológiai fejlesztések minisztere követte.

Ezután őexcellenciája  Sir Braun Gyula kancelláriaminisztere és külügyminiszter, a nagykereszt lovagja,  majd őexcellenciája báró Eric Robert Van de Wall, humanitárius és egészségügyi miniszter, a Nagy Tanács tagja és a nagykereszt lovagja, illetve felesége Gisela bárónő érkezett, Hollandiából. Őket egyházi személyiségek követték: elsőként őexcellenciája Sir Fra Maximillian R.I. Jankovich gróf, professed knight of Malta, szerzeteslovag, a Máltai Hórusz Szerzetesrend rendfőnöke, valamint őexcellenciája Abel de Lacerda Botelho gróf, a lovagi magisztrátus igazságszolgáltatásának elnöke, nagyperjel, a lovagi állam Sao Tomé és Principébe akkreditált nagykövete foglalt helyet az elnökségben.

Ezután  társrendek vezetői és további vallási vezetők érkeztek: I. Ankh, az Ankh Örök Élet Egyház vezetője, majd Lazarovits Ernő, a Magyar Zsidó Hitközség külügyi vezetője tűnt fel. Őt Lovag B. Juhász Levente, a Protestáns Egyház püspöke követte, majd Sir Andrej Schleining, a Pro Concordia Populórum Nemzetközi Lovagrend nagykancellárját jelentették be, hogy aztán Lady Kovácsné Vértes Zsuzsanna, a Szent György Vitézei Lovagrend nagymester-helyettese és magyarországi nagyperjele, valamint őexcellenciája Sir Király Csaba lovagparancsnok, a Magyar Rend nagymestere és Peter Maximilian Heidendorf herceg, a Bene Merenti Szuverén Rend nagykancellárja jöjjön.

Eztán a rendi állam legmagasabb rangú vezetőinek bevonulása következett, ahol his grace prof. dr. Popper György gróf, a nagy nyakék lovagja, a régens általános helyettese - lieutenant-general -, a lovagi állam miniszterelnöke,  magyar nagyperjel volt az első. Őt his most eminent highness prof. José Manuel de Veiga da Costa Cosmelli herceg, a nagy nyakék lovagja, a lovagrend nagymester-régense és felesége Izabella hercegnő, majd a lovagi testőrség - ezalkalommal a ciprusi lovagrend tagjai, Sir Kenedi Ákos és Sir Reindl László lovagok követték.

A máltai és a ciprusi avatási kard - előbbit
Sir Bánó István lovag, utóbbit Sir Alexander Milesz, a lovagrend budapesti vezetője, máltai lovagparancsnok és ciprusi lovag vitte -, majd a magyar nemzeti zászló - amelyet Sir Julius Dévai Kovács a magyar Himnusz hangjai mellett hozott be a terembe - és a szövetség zászlaja - ezt Sir Eriks Grinbergs lett lovag, bailiff hozta - érkezett, míg a ciprusi rend zászlaja - Sir Czapáry-Martincsevics András lovagparancsnok, bailiff által szállítva - zárta a sort.


Miután mindenki és minden a helyére került, kezdődhetett a ceremónia, amelyre több mint két tucat országból
érkeztek a lovagok és a vendégek, ehhez az alaphangot a Csonka Zsuzsa, a Magyar Állami Operaház magánénekesnője előadásában elhangzó csodálatos Ave Maria adta meg, megemlékezendő elhunyt testvéreinkről.
A tényleges program kinevezésekkel indult, először is  Sir Mága Zoltán lovag kapta meg előléptetését, amely szerint mostantól a lovagrend jószolgálati nagykövete, majd Lady Debreceni Erika dámát nevezték ki a lovagrend nagy magisztrátusának biztonsági főnökévé.

A nagymester-régens
ezután felkérte a jelenlévő vallási vezetőket, hogy egyenként áldják meg mindkét rend jelképeit. A nyakkeresztek, a palástok és az avatási kardok megáldása után már valóban az avatás következett. Ennek során először szólítják a dáma/lovagjelöltet, aki a helyéről Sir Gyenes Levente vezetésével az aláíró asztalhoz megy, ahol ellátja kézjegyével az eskü szövegét, majd megcsókolja a szövetség zászlaját és a nagymester-régens előtt álló imazsámolyra térdel. Mögötte már ott áll a rendi ajánlója (keresztapja), aki a bal vállára teszi kezét. Cosmelli herceg ezután elmondja a rituális szöveget, majd az avatási karddal a fejét és a két vállát érinti - ténylegesen ez a lovaggá ütés pillanata. Ezután a lovagi keresztet a jelölt nyakába kötik, majd palástot borítanak a vállára. Az újdonsült lovagot a rend vezetői öleléssel és testvéri csókkal üdvözlik.


A november 17-i szertartáson 13 új dámát és lovagot avattunk, név szerint: Wolfgang Samuel Conrad von
Heidendorf-Mohnssen  herceget; Dr. Csengery Attila nyugállományú orvos ezredest; Fekete Sándor üzletembert, kastélytulajdonost; Ferger János üzletembert; Fischl Andrást - aki üzletember, harcművész mester és ezoterikus nagymester egy személyben -; Linda Krenovska cseh üzletasszonyt; Krizsó Ágnest, a Forever Living Products egyik legsikeresebb vezető igazgatóját; Petrás István nagyvállalkozót; Joachim Ferdinand Schwarz mérnök-közgazdász-karatemestert Németországból; Szamosvölgyi Csaba ijászvilágbajnokot; Zsarnóczky Martin vendéglátó- és szállodaipari szakembert; valamint Zsámboki Bertalan nemzetközi pénzügyi tanácsadót.


Az avatási ceremónia után a szokásokhoz híven az előléptetésekre és a kitüntetések átadására is sor került. Lovagparacsnokká három lovagot léptettek elő: Sir Dévai Kovács Gyulát, Sir Kertész Csabát és Sir Schváb Zoltánt.
A lovagrend nagykeresztjét Sir Dékány Tibor, Arad város alpolgármestere és Sir Pintér József, a rend technológiai fejlesztési minisztere kapta meg. Böszörményi Zoltán román és kanadai állampolgár, monacói rezidens, közismert filantrópus, a magyar kulturális élet mecénása, az Irodalmi Jelen (a világon leginkább elterjedt magyar kulturális  folyóirat) alapító főszerkesztője és tulajdonosa, költő, publicista, regényíró pedig a Magyar Nagyperjelség érdemérmét vehette át.
A továbbiakban a ciprusi lovagok avatására is sor került, ebben a megtiszteltetésben Sir Abel de Lacerda Botelho, a máltai nagykereszt lovagja; Sir Eriks Grinbergs lovag, lett bailiff; Lady Debreceni Erika máltai dáma; Dr. Fodros István, diplomata, újságíró, Sao Tomé és Principe konzulja, a Diplomata Magazin főszerkesztő-tulajdonosa; és Dr. Fritz Wendland úr, a németországi Police College docense, a Karate Világszövetség tiszteletbeli alapító elnöke részesült.

Az avatás után is nagyon sok kép készült
A ceremónia után sok közös kép készült

A szertartások után a lovagok
  a rend zászlajához járultak tisztelettételre, majd az ünnepélyes kivonulás
következett. Ezután a felhőtlen öröm pillanatain volt a sor, amikor is az újdonsült lovagok fogadhatták a jókívánságokat, a gratulációkat és a családtagjaik üdvözlését.

Ekkor már csak a közös fotózás volt hátra, amely után a vendégek Gödöllőről Budapestre, a Fortuna étteremben megtartott
hivatalos gála-bankettre indultak. Itt az újonnan avatottak ünnepélyesen megkapták a lovagi diplomáikat, s e pillanattól kezdve végérvényesen a Jeruzsálemi Szent János Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége családjába kerültek. Amely tagság - mint tudjuk - nem csupán kiváltságokkal, hanem komoly kötelezettségekkel is jár!