A Máltai Lovagrend (KMFAP) és a Szuverén Ciprusi Rend 29. Lovagavatási ceremóniája az Egyesült Államokban
 

Óriási várakozás és hónapok óta tartó előkészítés előzte meg azt a történelminek nevezhető eseményt a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) életében, amelyre több évtizedes szünet után 2017. február 11-én került sor: lovagavatás az Amerikai Egyesült Államokban.

A Lovagrend az 1960-as, 70-es és 80-as években az amerikai kontinensen élte aranykorát, H.M.E.H. Lorenzo De Valitch patriarcha, Nagymester idején, amikor az amerikai társadalom számos kiemelkedő személyisége volt megbecsült tagja Lovagrendünknek, akik egész életükben büszkék voltak lovagi mivoltukra és tovább öregbítették a Rend rangját és hírnevét, de ma már sajnos nincsenek az élők soraiban. Az Amerikai Kongresszus három alkalommal az ülések napirendje keretében (1967, 1973, 1984) emlékezett meg Lovagrendünkről. Ezekről a fontos eseményekről kongresszusi beszámolók is készültek. E nagy jelentőségű dokumentumok megtalálhatók a Lovagrend angol és magyar nyelvű honlapjain (www.kmfap.net , www.kmfap.hu ), a történeti áttekintés részben.

(Szükséges megjegyezni, hogy az óriási tekintéllyel bíró és rendkívül eredményes munkát végző H.M.E.H. Lorenzo De Valitch patriarcha, Nagymester – aki a francia ellenállási mozgalom egyik hőse volt – halála után a Lovagrend tevékenységének színhelye áthelyeződött Európába, ahol a nagy taglétszámú Olasz Nagyperjelség rendkívül aktív működésével folytatódott a Rend élete. Majd a 2000. évektől a Lovagrend tevékenységének helyszíne ismét áthelyeződik, ezúttal Közép Európába, a magyar és a szlovák lovagok elkötelezett és hathatós munkájának köszönhetően, ami máig tartó új dinamizmust adott a Rend működéséhez.)

Mindennek tudatában kellő izgalommal készültünk a 29. lovagavatásra, a magyar nagyperjelség és az amerikai nagyperjelség közös szervezésében és nagyszerű együttműködésében, amelyet különleges helyszínen tartottunk: Floridában, Miami mellett, az óriási területű Trump National Doral birtokon. A lenyűgöző eleganciájú Donald Trump Grand Ballroom kissé átlényegült, miután feldíszítettük a Lovagrend jelképeivel. A Máltai Lovagrend és Szuverén Ciprusi Rend posztulánsainak bemutatását a keresztapák végezték, megkönnyítve a jelöltek helyzetét és érthető izgalmát.

Az avatás a szokásos szigorú protokoll szerint és a lovagi hagyományok figyelembevételével zajlott, amerikai és magyar lovagtársaink hatékony közreműködésével. Lady Andrea Lee, ciprusi dáma volt az avatás ceremóniamestere.

Az amerikai és a Lovagrend himnusza után a terembe bevonultak a jelöltek, a lovagok és a dámák, majd a Rend tisztségviselői, az amerikai zászlót Lady Alice Torres, a Máltai Lovagrend zászlaját Sir Miklós Fischli, a Ciprusi Rend zászlaját Sir Zoltán Hossó és az avatási kardot Sir Charles Csaba Kendelényi vitte.

A jelenlévők öt kontinens 16 országát képviselték. Ezúttal is megemlékeztünk az elhunyt és beteg lovagtársainkról, értük szólt az Ave Maria.

H.M.E.H. Prince José, a Lovagrend Nagymesterének a jelöltekhez intézett beszéde után megkezdődött az avatás, amelynek során nyolc posztulánst Máltai lovaggá ütött a Lovagrend legfőbb méltósága, akik USA, Kanada, Kuba, Venezuela és Új-Zéland állampolgárai.

  

Felavatott máltai dáma- és lovagtársaink:

  • Sir James ANGLETON Jr. (USA)
  • Sir Felipe GONZALEZ CARRILLO (Venezuela)
  • Sir Manuel GONZALEZ (USA)
  • Lady Mary-Kathryn MARR (Canada)
  • Sir Gonzalo MORALES DIVO (Venezuela)
  • Sir David PEREZ (Cuba)
  • Sir Bradley James STEPHENSON (New Zealand)
  • Sir Joseph David WEINGARD (USA)

H.G. Prof. Popper György rövid ismertetőt tartott a Szuverén Ciprusi Rendről, majd három jelölt (Dél-Afrika, Ciprus és USA) az avatást követően a Kard és Csend lovagjainak sorába lépett.

Felavatott ciprusi dáma- és lovagtársaink:

  • Sir Craig DUTREMBLE (USA)
  • Lady Natalia B. WALLACE (South Africa, Cyprus)
  • Sir Jonathan W. WALLACE II (USA)

        

Sárközy Fanni zongorajátéka és igényes énekszámai különleges atmoszférát teremtettek az avatás ideje alatt.

Kinevezések, előléptetések és kitüntetések zárták az avatási ceremóniát, az alábbiak szerint:

  • Sir Charles A. Nagy – gyémántokkal díszített ciprusi aranycsillag kitüntetés
  • Sir Massimiliano Turi – ciprusi lovagparancsnoki kitüntetés
  • Sir Jose Manuel Gonzalez Testino – máltai lovagparancsnoki előléptetés
  • Sir James Angleton jr. – Floridai Perjel kinevezés
  • Sir Karl DelaGuerra – Észak-Karolinai Perjel kinevezés
 

A szokásoknak megfelelően a Lovagrend vezetői nevében köszönet hangzott el minden közreműködő lovagtársnak a sikeres és emlékezetes rendezvény érdekében végzett odaadó és hatékony munkájáért.

Közreműködők:

Lady Anna Popper, GCDM – Hungary
Lady Erika Macsári, DCM – Hungary
Lady Andrea Lee – Charlotte, North Carolina, USA
Lady Alice Torres – Charlotte, North Carolina, USA
Lady Mary-Kathryn Marr – Miami, Florida, USA
Lady Viktória Niklós Vincze – Hungary
Dáma Éva Nagy Balogh – Hungary
Mrs. Katalin Baráth – Hungary
Miss Fanni Sárközy – Miami, Florida, USA – Hungary
Mrs. Gabriela Alvarez – Miami, Florida, USA

Sir José Manuel Gonzales Testino, KCM – Caracas, Venezuela
Sir Karl DelaGuerra, KCC – Charlotte, North Carolina, USA
Sir Zoltán Hossó – Hungary
Sir Miklós Fischli – Hungary
Sir Peter Polyák – Miami, Florida, USA – Hungary
Sir Péter Gábor Grünberger – Hungary
Sir Csaba Károly Kendelényi – Hungary
Mr. Kevin Szalatnai – Hungary
Mr. Attila Kutas – Florida, USA

A hivatalos fotózás után a Trump birtok csodálatos parkra nyíló nagyszalonjában pompás büfévacsora várta a vendégeket, akik örömmel koccintottak az életükben jelentős szerepet játszó nap végén. Az est kötetlen hangulatú beszélgetéssel és ismerkedéssel ért véget.

Ezt követően pedig elkezdődik az új lovagok és dámák számára is szinte kötelezően elvárt feladat, amely a Rend humánus értékrendjéből fakad: bekapcsolódni a Rend humanitárius munkájába. Ez a Lovagrend egyik legfontosabb tevékenysége, amelyet a rászorulók megsegítése érdekében végez, hiszen közel ezer évvel ezelőtt ezzel a céllal jött létre a Szent János Lovagrend Jeruzsálemben.

Ma már természetesen - válaszolva a modern világ kihívásaira - számos más területen (nemzetközi közvetítés, katasztrófa elhárítás, légi mentés, befektetések ösztönzése, pénzügyi szektor, biztonság) is segíthetik munkánkat újonnan felavatott lovagtestvéreink.

Reményeink szerint ezzel a nagyszabású eseménnyel új fejezet nyílik a Máltai Lovagrend dicső történetében és jelenében, köszönhetően a régi és az új lovagok és dámák odaadást és elkötelezettséget igénylő munkájának.

2017. március 21.