A Máltai Lovagrend (KMFAP) 32. Lovagavatási ceremóniája a Béla Kastélyban (Szlovákia)
 


2017. október 6-7. között tartotta 32. nemzetközi lovagavatási ceremóniáját a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) a szlovákiai Béla Kastélyban a Magyar és Szlovák Nagyperjelségek együttes szervezésében.

A Rend immáron 13. alkalommal szervezte az ünnepélyes avatást „Európa Legromantikusabb Kastélyában” (2013). A Posztulánsok (lovag- és dámajelöltek), a Rend lovagjai és dámái, valamint a vendégek 4 kontinens 23 országából (Szlovákia, Magyarország, Portugália, USA, Angola, Málta, Cseh Köztársaság, Törökország, Új-Zéland, Németország, Macedónia, Lettország, Ausztria, Szerbia, Hong Kong, Szingapúr, Kambodzsa, Vietnam, Franciaország, Horvátország, Sierra Leone, Montenegró, Sao Tomé és Principe) érkeztek a jeles eseményre.
A ceremónia nemzetközi jellegét mutatta az is, hogy a 9 máltai posztuláns 11 országot képviselt.




A dicsőség napja: 2017. október 6.

A lovagavatási ceremónia hivatalos programjainak megkezdése előtt, 15.00 órakor egy Doctor Honoris causa ünnepségre került sor a kastély Gobelin termében, ahol néhány kiemelkedő személyiség a PRO-DEO Állami Egyetem (PDSU), illetve a Nemzetközi Budo Akadémia (IBA) díszdoktori, vagy doktori diplomáját vehette át.



Az első nap, mint mindig, a Dicsőség Napja (Day of Honour) a Lovag- és Dámajelölteknek szentelt programokból állt. 16.00 órakor vette kezdetét a Lovagi Gyűlés, ahol a posztulánsok a Lovagrend legmagasabb vezetőivel találkoztak, valamint megismerkedtek a Rend történelmével, a Rendi Állam célkitűzéseivel, és a humanitárius akciókra összpontosító sokoldalú tevékenységével. A jelöltek méltatása ezúttal is az ajánlók feladata volt, akik hangsúlyozták a posztulánsok érdemeit, emberi kvalitásait, amely által méltóvá váltak, hogy tagjai legyenek a Máltai Lovagrend rangos családjának. Itt vették át a jelöltek a posztulánsi diplomájukat és a „Lovagi Kódex”-et – az évezredes, de ma is érvényes lovagi etika 10 Parancsolatba foglalt követelményeit.



A Lovagi Gyűlést követte az ősi hagyomány, amelyet tiszteletre méltó elődeinktől örököltünk: a Lovagi Virrasztás (Watch of Arms), ahol a Posztulánsok – készülve a másnapi avatásra – a lovagi jelképek és rekvizitumok megismerése után kicsit elmélyedhetnek a lovagi létben, felidézik a múltbéli hagyományokat és szokásokat, amelyeket fontos tiszteletben tartani és megőrizni.



Ezúttal is nagyon jó hangulatú zenés Gálavacsora zárta az avatás előtti estét a kastély lovagi jelképekkel gazdagon díszített nagytermében. Sir Helme Antar folyamatos pénzügyi támogatásának elismeréseként – amellyel az árva gyermekek tanulmányait és oktatását segítjük – egy finom lovagi tortát toltak be a terembe, amit a Rend legmagasabb vezetői vágtak fel Sir Helme tiszteletére. A Máltai Lovagrend (KMFAP) több éve fennálló „Nemzetközi Árvagyermek Támogatási Programját” hivatalosan Sir Helme Antar lovagtársunkról nevezték el, ezzel is kifejezve a Rend háláját nagylelkűségéért.



Az avatás napja: 2017. október 7.

Az ünnepélyes lovagavatási szertartás 11.00 órakor vette kezdetét magas rangú vendégek, diplomaták, baráti lovagrendek részvételével a Rend szimbólumaival gyönyörűen feldíszített Orangerie teremben.
 

A Nagymester köszöntőjét követően megemlékeztünk az elhunyt lovagtársainkról, és mindazokról, akik betegségük miatt nem lehettek jelen, gyors felépülést kívánva betegségükből (In Perpetuam Rei Memoriam).
A lovagi rekvizitumok és jelképek megáldása az összes vallás nevében történt a Rend vallási tanácsának tagjai által. Ezeket a rekvizitumokat a posztulánsok felavatásuk során kapnak meg, hogy utána viselhessék.


A posztulánsok eskütétele után 8 Máltai lovagjelöltet és 1 dámajelöltet avatott fel a Nagymester a lovagok és dámák asszisztenciájával: a lovagi eskü aláírását és a zászló csókot három kardérintés követte, majd a nyakkereszt (hölgyeknek a mellre tűzött masnis kereszt) – mint a védelmet nyújtó pajzs jelképe – felkötése, a lovagi palást vállra terítése – mint a testvériség jelképe – a térdelő személy sarkának sarkantyúval érintése. Ez a szimbolikus gesztus a lovagok lovas múltjára utal.


Hagyományaink szerint előléptetések és kitüntetések átadásával fejeződött be az avatás programja. A Lovagrend vezetői nagyra értékelik és külön elismerésben részesítik azokat, akik a Rend érdekében jelentős munkát végeznek. Ezen alkalommal három lovagtársunk részesült előléptetésben, két lovag pedig kitüntetést vehetett át érdemei elismeréseként.




Megragadva az alkalmat ezúton is gratulálunk az újonnan avatott lovagoknak és dámának. Reméljük, hogy mihamarabb megtalálják helyüket a Rend megfelelő nyelvi perjelségében, vagy nagyperjelségében. Számítunk elkötelezettségükre, önzetlen munkájukra, amellyel a nagy múltú Jeruzsálemi Szent János Rend, későbbi nevén Máltai Lovagrend rangját és elismertségét erősítik szerte a világon, méltóképpen dicső elődeinkhez, különös tekintettel a lovagok legfőbb tevékenységére a XXI. században, a humanitárius munkára, a rászorulók érdekében, faji, vallási, politikai és nemi megkülönböztetés nélkül.

A Lovagrend vezetősége nevében köszönetet mondunk minden közreműködőnek a sikeres avatás érdekében végzett jó és odaadó munkájáért. A kastélykertben történt közös fotózás után gazdag büféebédre invitáltuk a vendégeket a kastély szalonjaiba.



A két napos rendezvény a nagyszabású 22. Lovag és Testőrbállal zárult Budapesten, a Marriott Hotel Báltermében, ahonnét lélegzetelállító kilátás nyílik a fővárosra és a Dunára. Nagyszerű est volt zenével, tánccal, finom vacsorával, művészi előadásokkal, jelmezes emlék-fotózással, és szivarozással a teraszon – kellemes érzelmeket és emléket hagyva a szívünkben.



2017. október 26.