A Máltai Lovagrend (KMFAP) 34. Lovagavatási ceremóniája a Szentföldön, Akkoban (Izrael)
 
Sir Dr. Rony Kluger meghívására a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) tagjainak nemzetközi csoportja egy hetes izraeli körutazáson vett részt, amelynek során a lovagok felkeresték a zsidó, a keresztény és a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend történelmi emlékhelyeit.
Jeruzsálem, a Holt tenger, a Genezáreti tó és környéke legfontosabb műemlékei és bibliai helyszíneinek megtekintése után az utazás fénypontja, a közel 1000 éves lovagvárosba, Akkoba való érkezés volt.


Komoly előkészítés után a Máltai Lovagrend (KMFAP) a Szentföldi Nagyperjelség hathatós közreműködésével 34. Lovagavatási ceremóniáját szervezte meg 2018. március 25-én, Akkoban. A Templomos és a Szent János lovagok által épített erőd meglátogatására a Rend jelenlévő tagjai H.G. George Popper, a Nagymester Általános helyettese (Lieutenant General) vezetésével, lovagi jelképeket és piros köpenyt felöltve érkeztek, magukkal hozva a Rend zászlóit és avatási kardját.

A lovagvár látogatását a Lovagteremhez érve megszakították és mintegy 700 év elteltével ismét lovagavatás volt e számunkra különleges jelentőségű helyszínen, a Jeruzsálemi Szent János Rend egy posztulánsának személyében. A lenyűgöző mérnöki munkával épült, funkcióját meghazudtoló szépségű erőd, a több száz év alatt elszenvedett sok viszontagság ellenére, szinte teljesen megőrizte eredeti állapotát és látványos kiállítás meséli el történetét, ami különösen közel áll a Szent János lovagok és dámák szívéhez.


A ceremónia kezdetekor Sir Rony Kluger a Rend szentföldi nagyperjele felolvasta Prince José Cosmelli, Nagymester erre az alkalomra küldött üdvözletét, továbbá a felhatalmazást a Lieutenant General részére az egyedülálló avatás lebonyolítására, a sokat látott történelmi falak között.



Lady Anna Popper ismertette a Rend történetét különös tekintettel Akko, a kikötőváros fontos szerepére. Jeruzsálem muzulmán kézre kerülése után 1192-ben Akko lett a Szent János Rend székhelye, egészen 1291-ig, amikor Akko is elesett, s a Lovagrend mintegy 250 éves szentföldi jelenléte után végleg távozni kényszerült, mint többször történelme során. Szülőföldjéről Ciprus szigetére került át a székhelye, ahol a lovagok már közel 100 éve aktívan jelen voltak.

A dicső történelmi múlt felidézése után a ceremónia legmagasabb méltósága, H.G. George Popper vette át a szót és tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Rend újkori gyakorlatában hogyan zajlik a lovagavatás, de itt Akkoban, az ősi lovagi objektumban egészen másképpen történt. A hely maga a Rend élő történelme és megragadva ezt a különleges alkalmat bejelentette egy rendkívüli személy lovaggá avatását. Elmondta, hogy a Rend egyik nagyszerű tagja, Sir John Dora, aki néhány éve tragikus balesetben hunyt el, még életében felkarolt egy tehetséges fiatalembert és már akkor megosztotta velünk azt a kívánságát, hogy szeretné, ha patronáltja egyszer a Lovagrend tagja lehetne, de akkor még ehhez túl fiatal volt.



Azóta eltelt 10 év során Tony Schiena ismert hollywoodi filmsztár lett, világhírű kiképző, aki az ISIS ellen harcoló kurd egységek felkészítésében, amerikai speciális alakulatok kiképzésben is aktív részt vállalt. Létrehozott továbbá egy, az internetes gyermekpornográfia ellen küzdő nemzetközi szervezetet is. Mindezek alapján méltán érdemelte ki lovagrendi tagságát. S külön megtiszteltetés, hogy lovaggá ütésére ezen a csodálatos helyen, az erőd Knights' Hall termében, a körülötte körben felsorakozott lovagok gyűrűjében került sor, amely minden résztvevőnek egész életre szóló élményt jelentett.


2018. április 10.