Sir Martin Klement, a Máltai Lovagrend (KMFAP) Magisztrátusi káplánja Adventi üzenete – 2018
 
Tisztelt Dámák és Lovagok!

Ha az időjárás most nem is ezt jelzi, de családi és baráti körben az ádventi koszorúnál gyűlünk össze. Az ádventi gyertyák a fényt jelképezik, amely az utat mutatja. A világ fénye megvilágítja a betlehemi barlangot és megmenti az elveszetteket. Ez örömhír mindenki részére. Ahogy az ádventi koszorún egyre több az égő gyertya, úgy növekszik bennünk is a vágy és a várakozás az Úr Születése iránt.



A Szlovák Püspöki Konferencia 2018-as pásztori levele – A szeretet és a nyugalom megerősítése embertársi kapcsolatainkban – arra buzdít bennünket, hogy ezt a fényforrást továbbadjuk másoknak. Mi önmagunk nem vagyunk képesek ilyen fényt árasztani, mi csak továbbíthatjuk az Isteni fényt és eszközök lehetünk a terjesztésében.
S ha majd megvilágosodunk e fény által, akkor együttműködői lehetünk az Ő művének.

Figyeljük meg, hogyan vész el társadalmunkból a tisztelet. Az utóbbi években az embertársi kapcsolatok eldurvultak: sok helyen az emberek udvariatlanul és önzően viselkednek egymással. Sajnos, ez a modortalanság megjelenik a magán- és közéletben is. Bekerült a politikába, a kultúrába és a médiába.
Térjünk vissza a tisztelethez! Mindenki kezdje önmagával, ne másokra mutogassunk!

Tanuljunk meg türelemmel és szeretettel közeledni embertársainkhoz. Ez nem könnyű, de ez keresztény szolgálat, a mi hivatásunk. Ne törődjünk azzal, hogy a mi szeretetteljes, jóságos közeledésünket némelyek gyengeségként értelmezik! Célunk nem a hatalom megszerzése a társadalom felett, hanem annak belső megváltoztatása a jóság és a tisztelet érdekében.



Tegyünk közös fogadalmat, hogy megpróbáljuk még jobban gyakorolni a jóságot, a nagylelkűséget, erősíteni a hajlandóságot mások segítésére és szolgálatára. Így fel tudunk készülni az Úr eljövetelére, és minél több embernek segítünk megmutatni a Hozzá vezető utat.
Szeretetben és félelem nélkül akarunk majd együtt állni az ember Fia előtt, akinek az eljövetelét nagy örömmel várjuk.



Sir Martin Klement PhD.
Magisztrátusi káplán

2018. december 11.