Sir Dr. Fábián Péter humanitárius akciója a COVID-19 világjárvány idején Magyarországon
 
Sir Dr. Fábián Péter, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) tagja, üzletember, a koronavírus járvány megjelenésének első pillanatától kezdve jelentős segítséget nyújt egészségügyi védekező eszközök folyamatos adományozásával Magyarországon számos intézmény és település számára. Kiváló üzleti kapcsolataival és hatékony szervező munkával rövid idő alatt segített megszervezni a vesedialízisre szoruló nagyon sok ember személyes védőeszközökkel való ellátását. Ez a nagyon fontos tevékenység jelenleg is folyamatban van. Saját, évek óta jól működő beszerzési forrásai segítségével óriási mennyiségben ajándékozott garantált minőségű arcmaszkokat, védőruhákat és teszteket: a Szent István Kórház, a Baranya Megyei Háziorvosi Szolgálat, a Veszprém Megyei Kórház és a Balatonfüredi Rendőrkapitányság részére. Továbbá térítésmentesen arcmaszkokkal látta el a vidéki települések önkormányzati tájékoztatása alapján Balatonfüred és Bakonybél teljes lakosságát, Mohács, Tihany, Csopak, Hatvan és Szentes minden 60 év feletti lakóját.
Összesítve: eddig 1 millió maszkot, védőruhákat és 20 ezer tesztet adományozott Sir Péter saját finanszírozásában, amelynek értéke 1,5 millió euró.



Sir Fábián Péter üzleti tevékenysége a TCS Zrt. cégcsoport különböző cégeihez kötődik.
Több éve foglalkoznak biztonságvédelmi eszközök nagykereskedelmével, teljeskörű export engedélyük van Kínában és több gyártó képviseletét látják el Magyarországon. Ezek közül az egyik legnagyobb kínai orvosi védőeszköz gyártóét is. A járvány elleni védekezés megkezdése óta kezdetben expressz szállítmányozók, később bérelt légifuvar kapacitással, majd bérelt repülőgépekkel hozták Magyarországra a védőeszközöket.
A járvány felkészületlenül érte a világ legtöbb országát, így Magyarországot is és számos egészségügyi magánszolgáltatót, de a felelős gondolkodású cégek és települések vezetői is megoldásokat kerestek ilyen termékek beszerzésére. Az FMC Magyarország a vesedialízis szolgáltatók közül az egyik legnagyobb. Vezetőik és dolgozóik emberfeletti munkát végeznek, hogy a vesebetegek életmentő kezeléseit biztosítani tudják a koronavírus világjárvány miatt teljesen megváltozott körülmények között is. Berkes Attila ügyvezető úr az egyik legkiválóbb szakember ezen a területen. Emberi értékei, lelkiismeretessége példaértékű. Az ő megkeresése alapján alakult ki az együttműködés Sir Fábián Péterrel, ami hónapok óta nagyon eredményesen zajlik. Ennek keretében sikerült már a védekezés kezdetén – amikor szinte lehetetlen volt védőeszközt beszerezni – megfelelő minőségű és minősítésű eszközöket szerezni számukra és ideszállítani. Elképesztően nehéz, napi 12-14 óra munkát jelentő feladat volt pontosan leegyeztetni a megfelelő minőségű, orvosi szintű védőeszközök paramétereit, és megszervezni a gyártást, a vámolást, a szállítást. Jelenleg is folyik ez a munka, és az utolsó nagyobb szállítmányok érkezést szervezik. A TCS Zrt. cége minden szállítmányt önköltségi áron biztosít az FMC Magyarország számára. Ugyan kimerítő és embert próbáló feladat volt a szervezés, de Sir Péter számára nagyon jó érzés, hogy tudtak segíteni, és túlzás nélkül kijelenthető, hogy életeket mentettek.
Eddig 1.1 millió védőmaszk és 1.2 millió egyéb védőeszköz beszerzését bonyolították le a vesedialízist biztosító cég számára.

A járványügyi megszorítások enyhítése után a járványhelyzet még nem múlt el, ezért jelenleg is további támogatások vannak szervezés és egyeztetés alatt, ezzel Sir Fábián Péter továbbra is szeretne hozzájárulni a megfelelő egészségügyi védekezéshez.

2020. május 20.