Beszámoló a Máltai Lovagrend (KMFAP) humanitárius szervezete, a FEMERAID International – Budapesti Egysége 2021-ben végzett munkájáról
 
A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) humanitárius szervezete, a FEMERAID International – Budapesti Egysége (a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület – ÖPVE) 2021-ben is tevékenyen részt vett a kárenyhítési, segítségnyújtási munkálatokban, valamint kiemelt figyelmet fordított a szakmai tanfolyamokra és képzésekre. 

„Miután a 2020-as évet több szempontból is erősen befolyásolta a járvány és az azzal kapcsolatos védelmi intézkedések, azzal a reménnyel kezdtünk neki 2021-nek, hogy immár magunk alakíthatjuk azt. Hamar rá kellett jönnünk, hogy ez sajnos nem teljesen lesz így, mégis sok mindent sikerült megvalósítanunk terveink közül. 

Év közben négy jelentősebb káreseménynél nyújtottunk segítséget, melyeket a szélsőséges időjárás okozott. Télen Budapest legmagasabban fekvő területein, vagyis az anyakerületünk fennhatósága alá tartozó Svábhegyen és Normafán jegesedés indult meg. A fák ágaira rakódott jég súlya alatt azok meghajlottak, ágak szakadtak le, balesetveszélyessé téve az erdőt és a lakóterület bizonyos részeit is. A kritikus időszakokban felderítő járőrökkel követtük nyomon az eseményeket, akik, amikor szükség volt rá, be is avatkoztak. Nyáron csupán néhány nap eltéréssel Somogy és Baranya megye szenvedte meg a jégesővel érkező vihart, ami több település lakóházainak tetőszerkezetét rongálta meg. Budapesten a hirtelen lezúduló csapadék és az erős szél okozott károkat, többszáz káresetet hagyva maga mögött. 

A Lánchíd felújításának megkezdésével több robbanótestet találtak a budai pillér közelében, ennek okán befogadóhely üzemeltetését végeztük; a Budapest Mentőszervezet tagjaként három alkalommal segítettük eltűnt személyek keresését, és a Semmelweis Egyetem Covid osztályán is dolgoztak önkénteseink..." 

A teljes beszámoló itt olvasható:



2022. február 12.