Members Entrance
 
 

   
 
 
Calendar
 
 
 
 
A Máltai Lovagrend (KMFAP) segélyakciója a Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában pusztító árvízkatasztrófa kárainak enyhítése érdekében
 

Megrázó hírek és képsorok sokasága által értesült a világ a katasztrofális árvízről, amely ezúttal Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában okozott rendkívüli mértékű károkat.

Mint eddig sok alkalommal, most is megmozdult bennünk a segítő szándék, mert ezt megköveteli a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend által közel ezer évvel ezelőtt alapelvként lefektetett humánus értékrend, s a humanitárius munka Lovagrendünk és a lovagok első számú feladata.

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) elsők között reagált a több emberéletet követelő drámai eseményekre, amelyek még soha nem voltak ilyen hatalmas méretűek a Balkán országaiban. H.G. Prof. Popper György, a Rend Magyar Nagyperjele segítségnyújtást kérő felhívást tett közzé minden lehetséges fórumon, amely után – nagyon rövid időn belül – a következő lépések történtek:

  • A felhíváshoz azonnal csatlakozott az Ordo Hungariae Rend és a Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend, demonstrálva az együttműködés szép példáját egy fontos ügy érdekében.
  • A Szerb hatóságok kérésének megfelelően elsősorban víz, bébi-étel, takaró és meleg ruhanemű begyűjtését kezdtük el, Sir Alexander Milesz, a KMFAP Közép-magyarországi bailiff-je vezetésével és az FLP szervezésében, amelyet a belgrádi begyűjtő központba kellett irányítani.
  • A FEMERAID International (a Máltai Lovagrend humanitárius, elsősegélynyújtó, és katasztrófaelhárító szervezete) magyar és szlovák egységei is készenlétbe álltak és útnak indultak az érintett területre, hogy szakértelmükkel és eszközeikkel segítsenek, együttműködésben a helyi szervezetekkel.
  • Kiskőrösön adománybegyűjtő helyet alakított ki Lady Török Erzsébet, a KMFAP Magyar Nagyperjelség humanitárius igazgatóhelyettese.
  • Kérésünknek megfelelően a pénzbeli támogatásokat a Bosznia-Hercegovina magyarországi Nagykövetsége által megadott segélyszámlára utalhatták a támogatók.
  • A FEMERAID Szlovákia csapata az árvíz kezdetétől folyamatosan végzi a katasztrófaelhárítási és mentési feladatokat Szerbiában.

Sir Alexader Milesz beszámolója az elvégzett munkáról:

„2014. június 2-án Lovagrendünk szervezésében a Szuverén Ciprusi Rend és a Forever Living közreműködésével 5500 db bébiételt és óriási mennyiségben összegyűlt ásványvizet, továbbá egyéb adományokat szállítottunk le és adtunk át a belgrádi Vöröskeresztnek. A következő napon megkezdődött az adomány szétosztása. Külön köszönet Lovag Paczolay Péternek a szállításban nyújtott közreműködéséért, és a magyarországi Szerb Nagykövetségnek a szállítmány gyors célba érése érdekében nyújtott segítőkész és gyors ügyintézéséért. Köszönet Branislav Rajic úrnak az aktív és nagyon hatékony közreműködéséért a Szerbiába irányuló szállítmányok folyamatos előkészítésében és fogadásában végzett rendkívüli munkájáért. A hét folyamán további szállítmányok indultak Lovagrendünk, a társrendek és alapítványok közreműködésével Szerbiába, Boszniába és Horvátországba is. Mindenkinek köszönet a humanitárius akcióban való aktív részvételért.”

Bakai Kristóf Péter, a FEMERAID International Europe elnökének beszámolója:

„Egységünk, a FEMERAID International Budapesti egysége eredményes tevékenységet folytatott Bosznia-Hercegovinában. 2014. május 30-án 3 fő önkéntesünk indult el a nemzetközi csapatok bázisának kijelölt Orasje településre a FEMERAID International Szlovákia – a Komplexná Centrálna Záchranná Služba csapatával közösen, s ez volt a FEMERAID EUROPE első közös alkalmazása.

A kontingens egy hetet töltött kint, eközben Donja Mahala, Tolisa, és Vidovice településeken több mint 600 házat fertőtlenítettek, továbbá több mint 50 ház kertjét, valamint számos utcát, árkot vízmentesítettek zagyszivattyúk segítségével.

Kint létünk során több külföldi csapattal találkoztunk, akik szintén a környező falvakban tevékenykedtek, például osztrák katonák és önkéntes tűzoltók, német THW, BaltFlood Combat (észtek, lettek, és litvánok), csehek, lengyelek. Az Európai Unió, illetve a helyi polgármesterek és miniszterek is hálájukat fejezték ki a csapatok felé, illetve elmondták, hogy európai vonatkozásban ez az eddigi legnagyobb humanitárius megmozdulás.

A fentiek fényében elmondhatom, mindannyiunkat nagy örömmel tölt el, hogy emberek százainak segíthettünk, és mindezt ilyen nagy nemzetközi összefogás keretein belül tehettük. A kontingens 2014. június 6-án tért haza, önkénteseink az egyhetes kint létük során 474 munkaórát teljesítettek.”

Legújabb hírek a humanitárius segítséggel kapcsolatban:

2014. június 12-én a FEMERAID Szlovákia és a FEMERAID Budapest Egység újabb közös csapata utazott Bosznia–Hercegovinába, hogy folytassák a szivattyúzást és fertőtlenítési feladatokat, mert az árvíz levonulása után is nagyon sok tennivaló van.

Köszönetnyilvánítás

Őexcellenciája Rade Drobac, a Szerb Köztársaság Magyarországra akkreditált Nagykövete személyesen köszönte meg H.G. Prof. Popper Györgynek, a Nagymester általános helyettesének a KMFAP részéről történt jelentős és hatékony segítségnyújtást.

Az adományok gyűjtése az árvízkárosultak megsegítése érdekében tovább folytatódik.

2014. június 16.