Jose Carreras koncert Temesváron - a Máltai Lovagrend (KMFAP) fővédnökségével - 2008. július 20 (Beszámoló)
 

2008. július 20.-án 20.00 órai kezdettel nagyszabású José Carreras koncert volt Temesváron, lovagtársunk Sir Pánczél Zoltán, a Lovagi Állam kormányának gazdasági miniszterhelyettese, rendkívül színvonalas szervezésében, de a koncert ötlete is tőle származik.

A koncert egyik védnöke a mi Lovagrendünk volt, azaz a „Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége”.

Nagyon kellemes, simogatóan meleg idő volt a koncert napján, a nézőtéren kb. 7000 ember foglalt helyet, helyiek, de Románia más részéről, sőt Magyarországról is érkeztek nézők. (A jegyárak nagyon elfogadhatóak voltak: 7500-20000 Ft.-nak megfelelő összegben, ennek ellenére Sir Zoltán 1000 db jegyet ingyen osztott szét a következő társadalmi csoportoknak: árvaházak, idősek otthona, jótékonysági szervezetek, a Temesvári Zeneművészeti és Színházi Egyetem összes hallgatója és tanára, s 120 jegyet pedig börtönlakók és őreik kaptak.Az utóbbiak nagyon diszkréten, észrevehetetlenül voltak jelen.)

S egyszer csak megjelent a világhírű spanyol tenorista és elkezdett énekelni spanyol dalokat, románcokat, zarzuelát és opera áriákat. Megbabonázva hallgattuk mindannyian. Minden dalt elismerő taps követett. A lovagrend tagjai, akik elfogadták Sir Zoltán nagyon szívélyes és nagyvonalú meghívását a VIP számára kijelölt első és második sorokban foglaltak helyet. Rendkívüli élmény volt látni és hallgatni Carrérast.

Szünet után, a második „felvonás” elején következett a protokolláris rész. Ekkor engedték meg a sajtó képviselőinek, hogy előre jöjjenek és fényképezzenek. Hihetetlen, hogy milyen fegyelmezetten viselkedtek, pedig az esemény nagy szenzáció volt. A színpadon megjelent José Carréras és Temesvár polgármestere, aki köszöntötte a művészt és a város nevében díszoklevelet nyújtott át. Majd bevonultak a Máltai Lovagok, zászlókkal, piros köpenyben és megálltak a színpad előtt, mintegy díszőrséget formázva. A színpadon pedig megjelent Őex. Popper György, Lady Anna, Sir Joey de Maio – Ifjúsági Miniszter és Sir Charles – Külügyminiszter helyettes. Joey de Maio a „Manowar” együttesével éppen Európában, Németországban turnézott, s Miniszterelnökünk invitálására „átugrott” Temesvárra egy éjszakára, hogy ő is meghallgassa ezt a nagy énekest. A Lovagrend „Dicsőségért Érdemrendje” kitüntetést készítettük elő, s úgy gondoltuk, hogy a legjobb, ha a mi világhírű rockművészünk (aki egyébként protestáns világi pap is) Sir Joey de Maio adja át a díjat a híres tenornak. Rövid, de nagyon eredetien fogalmazott beszédben Sir Joey méltatta José Carréras karitatív tevékenységét, amellyel a leukémiás betegeknek segít Alapítványával. Ez az önzetlen támogatás teszi őt még nagyobbá és méltóvá a kitüntetésre. Carréras úr meghatottan vette át a kitüntetést és a diplomát a Rendi Állam Miniszterelnökétől és megköszönte az elismerést. A fényképezőgépek villogtak, s a lehető legnagyszerűbb pillanatot fényképezte mindenki. Majd a koncert folytatódott és a művész talán még szebben énekelt, legalábbis nekünk úgy tűnt.

A koncert után kései, de nagyon elegáns vacsora következett, méltó az egész koncert színvonalához. 


A fenomenális koncert elsöprő sikert aratott, amelynek és a kitüntetés adományozásának a román és nemzetközi sajtóban is (Joey de Maionak is köszönhetően) óriási visszhangja volt. Romániában több mint 200 publikáció jelent meg, kiemelve a Máltai Lovagrendünk által adott kitüntetést, az internetre több mint 10.000 cikk került fel a világ különböző írott és sugárzott médiájából.

Lovagrendünk hírneve ezáltal is tovább nőtt, aminek rendkívül örülünk. Ezúttal is kifejezzük elismerésünket és köszönetünket Sir Pánczél Zoltán lovagtársunknak ezért a fantasztikus, felejthetetlen élményért.

GRATULÁLUNK SIR ZOLTÁN!