Máltai Lovagavatás (KMFAP) Sienában (Italia) 2011. október 28 - 29
 

2011. október 28-29-én zajlott Olaszország talán legszebb részén, a varázslatos tájjal és történelemmel megáldott Toszkána egyik legszebb városában, Sienában a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) idei második nemzetközi lovagavatása, amelyre a megújult Olasz Nagyperjelség szervezésében került sor.

Sokan autóval utaztak Sienába, hogy lehetőségük legyen megtekinteni az útba eső páratlan nevezetességeket, különösen Firenze és Siena látnivalóit, hiszen mindkét város rendkívül gazdag műemlékekben. A hivatalos program előtt többen városnézésre indultak és feltöltődve a látottakkal várták az életre szóló nagy eseményt.

       

LOVAGI TALÁLKOZÓ AZ AVATÁS ELŐESTÉJÉN

Október 28-án, pénteken került sor az első hivatalos eseményre, a lovagokkal való találkozóra, a Castello di Leonina erődkastélyban, amely a XIII. században épült a Chigi család részére. A romantikus kastély ma szállodaként működik, de a XVII. században ez a birtok volt a nyári rezidenciája Fabio Chigi kardinálisnak, a későbbi VII. Sándor pápának.  

   

Igazi nemzetközi társaság gyülekezett a kastély egyik szép termében, ahol a Nagymester találkozhatott a jelöltekkel és a régi lovagokkal, dámákkal, akik különböző országokból érkeztek. Családtagok és vendégek is jelen voltak az eseményen, többek között annak a "Speciális Segítségre Szoruló Gyermekek"  - nevű olasz szervezetnek az elnöke, amelynek az Olasz Nagyperjelségen keresztül a Máltai Lovagrend FEMERAID International szervezete támogatást és segítséget nyújt a jövőben.

    

A lovaggyűlés alatt a Rend Nagymestere H.M.E.H. Prince Jose Cosmelli átvette a Magyar Nagyperjeltől az EMOST nevű rendkívül korszerű, orvosi kezelésekre alkalmas készüléket a FEMERAID International Angolai Egysége elsősegélynyújtó központja részére, amely a Lovagrend Angolai Köztársaságban működő Követsége alatt tevékenykedik.

 

 A készülék Sir Erdőfi-Szabó Attila – Máltai Lovag, a Biolabor vezetőjének ajándéka. Sir Attila biofizikus végzettségű, saját fejlesztésben hozta létre a készüléket, amely nagyon sok országban mutatkozott már be jelentő sikerrel és használata komoly segítséget nyújt a gyógyításban.

A lovagi találkozó során különböző kérdések, közérdekű témák megvitatására került sor, többek között a FEMERAID International szervezeti struktúrájának és létrehozásának, fejlesztésének kérdése a különböző országokban.

Ezt követően a posztulánsok átvették lovagjelölti diplomájukat, amely igazolja, hogy felvételi kérelmüket a Magisztrátusi Felvételi Bizottság hivatalosan jóváhagyta, s nincs akadálya a másnapi avatásnak.

   

WATCH OF ARMS

A lovaggyűlést egy igazi középkori lovagi hagyomány zárta, amely a „Watch of Arms” néven vonult be a lovagok szokásai és fogalmai közé. Régen a lovagok az avatást megelőző este és egész éjjel a felkészüléssel voltak elfoglalva. Tisztogatták fegyvereiket, rendbe hozták öltözetüket, megmosakodtak és elgondolkoztak azon, hogy életük elkövetkező részében lovagként fognak élni, amely komoly változással jár az életükben, s humánus mentalitást követel meg tőlük, amelynek középpontjában a rászorulók védelme, a nélkülözők megsegítése áll. A fontos történelmi szokás felidézésében és gyakorlatában segítséget nyújtott a Nagymester Általános Helyettese és az Olasz nyelvi Nagyperjel.

ÜNNEPÉLYES BANKETT A JELÖLTEK TISZTELETÉRE

A középkori lovagi szokás előírt bizonyos ételek és italok elfogyasztását az avatás előtti este. A mai korban a vacsorát ünnepélyes keretek között, üdvözlő bankettként fogyasztottuk el, s előtte koktélpartira invitáltuk a jelölteket és a vendégeket, a kastély kertjében felállított hangulatos sátor alá, ahol gratuláltunk a másnap felavatandó hölgyeknek és uraknak.

A LOVAGAVATÁS NAPJA

EGYHÁZI SZERTARTÁS

Október 29-én, szombaton reggel a lovagjelöltek, a lovagok, dámák és vendégeink a „Certosa Pontignano” Karthauzi Apátságba mentek, amelyet a XIV. században alapítottak. Az apátság templomában az Olasz Nagyperjel, Monsignore Fabio, a Pápa Őszentsége prelátusa szentmisét celebrált a jelenlevők tiszteletére.

    

A LOVAGAVATÁS CEREMÓNIÁJA

A mise után a résztvevők a szépen gondozott kolostorudvaron keresztül bevonultak a Szerzetesek Kápolnájába (Cappela dei Monachi), amely gazdag és nagyon értékes freskói által méltán kiérdemelte a „Kis Sixtusi Kápolna” nevet. Mindenki elfoglalta helyét a Lovagrend zászlaival – piros a Máltai, kék a Ciprusi Rend színe, rajta a nyolccsúcsú fehér kereszttel, amelyen korona látható – feldíszített templomban. A zeneszámokat orgona és cselló játszotta az avatás alatt.

 

A Sienában szervezett ceremóniára 12 országból érkeztek a lovagok és dámák: Angola, Bosznia-Hercegovina, Dubai, Magyarország, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia, Szíria és Ausztria.

A ceremónia alatt került bejelentésre egy új, jótékony célú donáció a Lovagrend évek óta sikeresen működő „Árvagyermek támogatási program”-hoz való csatlakozásként, Sir Barsi Tibor Máltai Lovag (Magyarország) ajánlott fel anyagi támogatást a magyar és kambodzsai árvák oktatásának, képzésének költségei finanszírozására. 

Nagymesterünk H.M.E.H. Prince José – a Lovagi Állam feje, H.G. Prof. Popper György – a Nagymester Általános helyettes, a Lovagi Állam Miniszterelnöke, valamint Monsignore Fabio Fabbri – az Olasz Nagyperjel ezen alkalommal kilenc jelöltet avatott Máltai Lovaggá és egy jelöltet Ciprusi Lovaggá ütött.

A jelöltek 6 országból származnak, s avatásuk után az illető ország perjelségének tagjai lesznek.

    

 A szokásnak megfelelően ezután következtek az előléptetések és kinevezések.

Sir Pánczél Zoltán, a Lovagi Állam Gazdasági Minisztere tagja lett a Szuverén Ciprusi Rendnek, amelynek nagy-keresztjét és jellegzetes kék palástját H.G. Popper György – a Szuverén Ciprusi Rend Nagykancellárja nyújtotta át ünnepélyesen. Máltai lovagként Sir Zoltán már részesült a kard érintésekben, ezért erre most nem került sor az ősi szabály szerint. Mons. Fabio Fabbri – olasz nagyperjel, a máltai nagy-kereszt kitüntetést, Sir Rózsa B. György lovagtársunk pedig a ciprusi rend lovagparancsnoki kitüntetését vehette át a rendi elöljáróktól.

 

A ceremónia végén az Apátság virágos udvarán került sor a közös fotózásra.

 

 

A GÁLA VACSORA

Az elegánsan felöltözött lovagok és dámák a XIII. században épült „Castello di Meleto”-ba kaptak meghívást, amely a híres Chianti borvidék szívében található és igazán méltó helyszíne a lovagavatás záró eseményének, a gálavacsorának.

  

A koktél és a gálavacsora alatt középkori komédiások szórakoztatták zenéjükkel a vendégeket, akik a műsor és a finom vacsora után körbejárták az ódon termeket. Kiderült, hogy a Kastély korábbi tulajdonosa Máltai Lovag volt.

A gálavacsorát megtisztelte jelenlétével Őex. Dr. Dario Petrucci úr, az Olasz Köztársaság Államügyésze.

 

Legnagyobb ámulatunkra a kastélynak saját miniatűr színháza is van, amelynek színpadán adták át az újonnan avatott lovagok és dámák részére a lovagi diplomákat.

  

Majd újabb meglepetés következett, amikor a középkori pincerendszerbe szálltunk alá, ahol csokoládé fontain várta a vendégeket egy jó kis kóstolóra, illetve a birtok saját termékei is megvásárolhatók voltak (borok és szalámik).

S távozáskor a vendéglátók minden résztvevőnek átnyújtottak egy üveg Chianti bort, a ház borát, Lovagrendünk címerével. Nagyra értékeltük ezt a figyelmes gesztust.

Sokáig megmarad emlékezetünkben Toszkána, Siena, az avatás csodálatos helyszínei, az avatás eseménye, a jó hangulatú estély és kedves olasz lovagtársaink.

Összegzés:

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) 2011. évben rendezett ceremóniáin összesen 12 országból 26 új lovagot és dámát avattunk.