A Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend avatási ceremóniája Cambridge-ben a Máltai Lovagrend (KMFAP) részvételével
 

Az Anjou házból származó Caroberto, aki I. Károly (Róbert) néven uralkodott magyar királyként (1308-42), 1326-ban alapította az első világi lovagrendet Európában, Sárkányölő Szent György tiszteletére. A szent népszerűsége ma is igen figyelemreméltó a világon, számos ország tekinti védőszentjének.

A Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend Egyesült Királyság Priorátusa 2015. június 13-án tartotta ünnepélyes avatási ceremóniáját Cambridge-ben, a Great St Mary’s templomban. A gyönyörű középkori templomban rendezett nemzetközi eseményen a Rend számos tagja és meghívott vendég vett részt.

A külföldi résztvevők között volt Lovag Pawel Michalak – Lengyel Nagyprior, Lovag Sárközi János – Szlovák Nagyperjel, Lovag Hans Waning – Holland Nagyperjel, és Dr. Adam Szelag – Svéd Nagyperjel.    

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) ezúttal is képviseltette magát a baráti Rend ünnepségén, - amellyel hosszú évek óta tartó kiváló kapcsolatot ápol - H.G. Prof. Popper György, a Nagymester Általános helyettese, Lady Popper Anna (mindketten a Szent György Rend nagyker eszt birtokosai), és Sir Alexander Czellárik, Szlovák Nagyperjel személyében.

Köszönhetően a helyi szervezők nagyszerű előkészítő munkájának, - H.E. Kenneth Martin, a Nagymester helyettese és Revd. Eugene Harkness, az Egyesült Királyság Nagypriorja, vezetésével - felejthetetlen élményt szereztek a résztvevőknek.

H.E. Tadeusz Kaczor, a Rend Nagymestere és H.E. Kenneth Martin végezték az avatási ceremóniát, a vegyes kórus énekeinek kíséretében. A jelöltek avatását – a hagyományoknak megfelelően – az előléptetések követték.

  

A ceremónia végén kért szót H.G. Prof. Popper György, hogy méltassa Lovag Pawel Michalak Nagyperjel úr, - úgyis mint a FEMERAID International Poland igazgatója – humanitárius tevékenységét, s átadta a Máltai Lovagrend Lovag-nagytisztje kitüntetést, miáltal Sir Pawel a Máltai Lovagrend (KMFAP) tagjává vált. Ezután Sir George a KMFAP Dicsőségért Érdemrend Arany fokozatát adományozta H.E. Sir Tadeusz Kaczor, a Szent György, a Mártír Rend Nagymestere – a Szuverén Ciprusi Rend Nagykereszt Lovagja – részére, a lovagi eszme érdekében és a humanitárius segítségnyújtás területén kifejtett sokéves kiemelkedő munkájáért.

   

A bensőséges hangulatú ünnepi esemény után a résztvevők és a vendégek átvonultak az 1350-ben alapított Trinity Hall-ba, amely egyike az óriási tekintélynek örvendő University of Cambridge-hez tartozó 31 College-nek. A Trinity Hall történelmi falai között található egyik nagyteremben szolgálták fel az igényesen összeállított díszebédet. H.E. Prof. Sir Ronald Mason üdvözlő szavai után az asztali áldást Revd. Fra Andrzej Foltyn, a Cambridge-i Lengyel Kolónia káplánja mondta. Majd a királynőre emelték poharukat a vendégek. Végül pedig a Szent György Lovagrendre mondtak pohárköszöntőt. Kellemes hangulatban, barátságos beszélgetéssel és ismerkedéssel zajlott az ebéd, abban a reményben, hogy jövőre ismét találkozunk Cambridge-ben, a jelenlévők társaságában.

   

A Cambridge-i tartózkodás nem lett volna teljes a világhírű egyetemi város nevezetességeinek meglátogatása nélkül.

Különleges élmény volt a délutáni istentisztelet a King's College-ban, a diákok kórusának csodálatos énekével. A felfedezés örömével ért fel a The Fitzwilliam Museum rendkívül gazdag és sokszínű gyűjteményének, páratlan műkincseinek megtekintése.

         

Az avatási ceremónia után lehetőség nyílt a Londonban élő barátainkkal való találkozásra és beszélgetésre is: Orlando Mardner úrral – az IBSSA Nagy-Britanniai országképviselőjével, valamint Mészáros József úrral és feleségével.

2015. július 22.